12.05.15

Гердан "Польові квіти"

"Цього разу хочу познайомити Вас з народною творчістю Карпат. Цей край надзвичайно яскравий і творчий, особливо красивими є вишивки, гердани і писанки, та я розповім Вам про бісер, і все, що з ним пов"язане.
Саме з Чехії бісерне мистецтво потрапило до Західної України та Карпат. Спочатку бісер завозили в дуже малій кількості, продавали його наперстками. Заїзже диво в першу чергу було привілегією лише аристократії та заможних людей. Бісером прикрашали предмети релігійного культу, він вважався відбірною прикрасою для церковного одягу. А також прикрашали речі для княжого двору. З бісеру плели різноманітні сітки, низали торочки та головні убори, виготовляли гудзики та сережки, бісером вишивали. За цю роботу бралися лише талановиті вишивальниці, підкреслюючи розкіш "золотого шиття". З часом тим ювелірним рукоділлям стало захоплюватися все більше і більше жінок. І на даний час не можливо встановити з якого моменту це мистецтво стало народним...!"
Гердан "Польові квіти":


 
І знову помандрую на віртуальну зустріч у "Рукодельное кафе":

3 коментарі :

  1. Ой, клас ! Маки, волошки і ромашки це мої улюблені квіти а ще коли вони всі разом, то я взагалі балдію :))). Дуже гарно !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Зоряна, это настоящий шедевр. Ты просто волшебница! Твой гердан я включаю в топ-поделок Рукодельного кафе. Поздравляю!

    ВідповістиВидалити
  3. Зоряно, дозвольте передати вам нагороду і естафету як улюбленому блогу? Мені цікаво було б дізнатися більше про вашу творчість. http://annigurda.blogspot.com/2015/05/blog-post_17.html

    ВідповістиВидалити