23.05.15

Гердан "Гречаний мед"

Привіт, мої дорогоцінні, сьогодні видаю останню порцію інформації про історію ьісерного мистецтва на Україні. І цього разу розповім вам про гердан.
"На Україні найбільш поширеними бісерними прикрасами були гердани (від тюрського гардан, герден - шия), та силянки (від українського силити, силяти - нанизувати).
Гердан — шийна бісерна прикраса у вигляді вузької стрічки, виготовленої з різнокольорових намистин, нанизаних на нитяну, чи волосяну основу, що утворюють строкатий геометричний, а часом рослинний орнамент.
 Найбільш популярними гердани були в західній частині України: Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській,Чернівецькій і в окремих районах Тернопільської та Хмельницької областей."
Та перед тим, як показати Вам свій черговий витвір, покажу декілька фото з процесом виготовлення. Сама дуже люблю розглядати чи підглядати творчі процеси рукодільниць, тому сьогодні позаглядайте до мене:
 
Для плетення герданів використовую ось такий станок:



...більша половина гердану вже готова:


робота над центральним кулоном:



А ось і результат: гердан "Гречаний мед":









Назву гердану продиктувала палітра кольорів, увесь процес роботи у мене в уяві була асоціація з гречаним медом, ну хіба не схоже?


А ще дуже хочеться прийняти участь у фотозавданні №8 Творчий процес, від блогу Art Club UA:


11 коментарів :

  1. Зоряночко, дуже красивезний гердан !!! Такі благородні і смачні кольори, так витончено і стильно -- клас ! Справді наче запашний гречаний мед ( мій улюблений :))).
    А процес виготовлення наче якесь чарівне дійство :))) -- дякую ! І історичні "подорожі" завжди цікаві і пізнавальні :))).

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую Оленко, бачу, що ті гердани мене так захопили, аж годі зупинитися:)

      Видалити
  2. Схоже дуже. Так неймовірно гарно, що я не маю слів, одні емоції. Дуже цікаво було побачити процес створення такої краси, дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Валерія,такі теплі коментарі мене завжди надихають не переставати творити далі. Ще раз "ДЯКУЮ"!

      Видалити
  3. ого! який він красень! :) а кольори саме мої :) дуже люблю таке поєднання..і мені здається. що то моя гама :)

    Зоряна, а станок - це твій (може чоловіка) рукодільний витвір, чи то покупна штука? :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Таня,нажаль підбір кольорів не мій, запозичила схему та кольори у Анни Білоус (Anabel), вона автор великої кількості схем на любий смак. Станок покупний, мій чоловік не по тих справах, а самій майструвати не було бажання, вже краще готовий, він надійніший...

      Видалити
  4. А у мене такий простенький станок, тато колись зробив) і не бачила таких крутих! Дуже гарна робота і фото! Дякую вам за участь в завданні від Арт Клубу!

    ВідповістиВидалити
  5. Вот это здорово! Рассматривала как завороженная) Готовое изделие очень красивое и фото процесса интересное! Спасибки от АртКлуба!

    ВідповістиВидалити